Dedkov lov in zgodbica

Po očetovi strani prihajam od dveh generacij lovcev v družini. Moj dedek je bil lovec in moj oče je tudi podedoval žilo za lov in lovstvo. Za to mi ni nič tujega, ko se oče ponoči odpravi na lov v gozd in pripelje domov ustreljeno žival. Se zavedam, da lov in biti lovec ni več tako razširjeno kot je včasih bilo. Ampak je bilo zanimivo, da sma v osnovni šoli bili praktično samo še dve, ki sma prihajali iz lovske družine in lov poznale že od malih nog.

Ko sem bila še v vrtcu, je moja vzgojiteljica, ki je moje stare starše poznala že od prej, prosila mojega dedka, da naj pride v njen razred povedati kakšno lepo zgodbico z lova. In res se je to zgodilo nekega jutra, ko me je dedek odložil v vrtcu in pospremil v razred. Vzgojiteljica je vse nas posedla na blazine in dedek se je usedel na stol. Dedek je mojemu razredu razložil kaj je lov in opisal kako lovci pomagajo živalim. V vrtec je celo prinesel pokazati našo nagačeno račko, ki jo je sam nekoč na lovu ustrelil. Vsi so bili navdušeni nad račko in jo božali, saj so se prvič seznanili z nečim drugačnim, kar pa je bilo zame že nekaj vsakdanjega. Mojim sošolcem v vrtcu je povedal, da lovci skrbijo za naravni red v gozdu in da so nekakšni čuvaji in skrbniki gozda. Kajti lovci so tisti, ki spremljajo gibanje oz. preseljevanje živali, kot tudi so lovci tisti, ki nudijo dodatno možnost hrane gozdnim živalim. S postavljanjem hranilnic s senom, lovci pozimi srnjadi in drugim vrstam živali zagotovijo vir hrane in s tem lovci omogočijo gozdnim živalim prezimljenje.

Dedkov lov in zgodbica

Prav tako nam je pripovedoval kako je nekoč na lovu ga prestrašila sova, ki se mu je usedla na okensko odprtino preže na kateri je čakal. Ob tem smo se vsi na veliko nasmejali, saj je njegovo napeto pripovedovanje nas vsrkalo in nekateri so se ustrašili prihoda sove v zgodbi, kajti dedek je uporabil tudi zvočne efekte. Njegovo pripovedovanje je nas poslušalce zelo pritegnilo in z največjim navdušenjem smo spremljali vsako njegovo besedo. Tisti dan smo v vrtcu spoznali, da lov ni samo ubijanje živali, temveč je ljubezen in skrb do živali.

 CategoriesNekategorizirano